Головна » 2010 » Березень » 31 » Що таке кальян? Як влаштований кальян, традиції куріння Історія кальяну
19:48
Що таке кальян? Як влаштований кальян, традиції куріння Історія кальяну
Що таке кальян?

Кальян (або шиша, борі, хука, хугга, наргіла, аргіла, наргіле, waterpipe, hubble-bubble, hubbly-bubbly, облі-боблі, джаджір, боурі, гоза, гоуза, джоуза, чилім) призначений для куріння спеціального тютюну з фільтрацією і охолоджуванням диму водою. У Єгипті, наприклад, віддають перевагу так званій «шиші», яку багато туристів по співзвуччю приймають за гашиш. Це не так. «Шиша» називають суміш іранського тютюну з густим цукровим сиропом з додаванням в невеликій кількості трави бетель.

Як влаштований кальян, традиції куріння

Кальян складається з чотирьох частин: мундштука, верхівки, трубки і колби з водою. Верхню частину трубки відливали з металу. Поверхню покривали чеканкою. Мундштук для куріння трубки вирізували з дерева або металу. Деякі мундштуки - справжні витвори мистецтва. У Османській імперії мундштуки виготовляли з янтарю. Вважалося, що цей камінь вбиває мікроби. Останні частини курильної трубки виробляли ремісники. Кожен спеціалізувався на окремих деталях. Трубки прикрашали елементами місцевої флори і картинами військових баталій. За старих часів в Туреччині найбільш дорогі кальяни робили з срібла і кришталю, але все таки найчастіше наргіле виготовляли із скла і металу; інколи весь прилад міг бути повністю металевим і покритим чеканкою. 

Особливо важливим для куріння наргіле вважали тютюн. У кальянах палили темний тютюн, привезений з Ірану, а для додаткового аромату у воду додавали фруктові соки. Найкращим вугіллям для розпалювання кальяну визнавали дубове. В кінці XIX початку ХХ століть поряд з кальяном любили фотографуватися турецькі жінки з вищих шарів суспільства. Він був неодмінним атрибутом чаєпиття і інтелектуальних зборищ; проте з поширенням сигарет інтерес до нього різко впав. Проте, до цих пір в багатьох арабських країнах збереглася традиція поєднувати куріння наргіле з грою в карти, нарди, шахи і питтям чаю і кави. А інколи у кафе за кальяном можна зустріти літнього оповідача ведучого неспішну розповідь про героїв давно минулих днів. 

Технологія самого куріння шліфувалася впродовж багатьох століть. Особлива естетика куріння недоступна цікавості: поспіх і натиск не сумісні з довгим розпалюванням і смакуванням цього екзотичного смаку. «Тютюн дає смак життя, а сироп і фрукти – спокій думок», – говорять в Дамаску, де чоловіки, трапляється, по півдня просиджують за кальяном, непоспішаючи потягуть ароматний дим з шлангів. Існує безліч видів і смаків (ароматів) тютюну для кальяну. В основному це аромати плодів рослин. Найпопулярнішим, все ж, залишається яблучний тютюн, але багато хто віддає більшу перевагу екзотиці - кокосу, манго і соковитій дині. Для приготування кальянного тютюну тютюнове листя ріжуть, сушать, додають різні натуральні ароматизатори. Дим кальянного тютюну має дуже приємний аромат, не залишає присмаку і неприємних відчуттів в горлі. 

Кальян найбезпечніший спосіб куріння тютюну зі всіх відомих. Взагалі в кальяні палиться швидше не тютюн, а соки тютюну. Тютюн, використовуваний в кальянах, мокрий і липкий, схожий на варенні, після куріння не згорає, а лише засихає, не перетворюючись на попіл. На Сході, деякі естети додають в судину кислі вишні або виноградини, щоб спостерігати, як вони плавають у воді, або гранатовий сік і трояндову олію для посилення аромату. Раніше курці додавали в кальян різні наркотичні суміші і деколи найнесподіваніші компоненти. Наприклад, турецькі султани палити суміш опіуму, ароматизаторів і... роздроблених перлів А наші сучасники в гонитві за насолодами деколи заливають в кальян замість води вино або міцні спиртні напої! Ефект від куріння такого кальяну, звичайно, набагато сильніше звичайного. Таким надбанням ми зобов'язані древнім аравійцям, саме вони першими почали додавати в кальяни алкоголь. Зараз в багатьох закладах можна спробувати наргіле на коньяку, ромі, віскі і навіть абсенті Ще однією важливою складовою при курінні кальяну є вугілля. Традиційно воно має бути деревинним. Якісне вугілля довго тліє і не іскрить при розпалюванні. Хорошим вважається вугілля виробництва Японії або Китаю, де його обробляють порохом.

Історія кальяну 

Яквідомо, перші наргіле (так називають кальян по-арабський) з'явилися в Індії, де мали вигляд абсолютно не схожий на сучасний: виготовлялися вони з кокосів (звідси перша назва кальяну – "наргіле" – від персидського "наргіл", кокос).

Пізніше кальяну набуває популярність спочатку в Ірані, а потім і у всіх арабських країнах, де традиція настільки прижилася,що сьогодні вважається дійсною національною гордістю. Але той вигляд кальяну, який існує зараз і не мінявся декілька сотень років, перш за все зобов'язаний Туреччині. Саме звідси пішла культура куріння кальяну. Це було приблизно в 1623-1640 роках, коли було навіть створено спеціальне зведення правил для розпалювання кальяну. Популярність кальяну зростала, і султан, що правив у той час, злякався, що наргіле любитимуть більше його, і заборонив куріння під страхом смерті! Любителів ароматної трубки стратили, а сам султан - про це є дані в архівах Османської імперії - годинами насолоджувався курінням суміші опіуму і ароматичних трав.

Пропозиція викурити кальян до цього дня вважається особливим знаком поваги, і відмова може бути сприйнятий як образа. Відомий випадок, коли в 1841 році турецький султан, що забув запропонувати французькому послові викурити кальян, трохи не спровокував тим самим міжнародний конфлікт. До Європи мода на кальяни прийшла в XIX столітті разом з модою на все східне. Тоді в більшості своїй пані вищого світу із задоволенням красувалися своїм умінням палити кальян. Був час, коли жоден званий обід не обходився без цього екзотичного атрибуту.
Переглядів: 1090 | Додав: Portugal | Теги: все про кальян, все окальяне, кальян | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: