Головна » 2010 » Березень » 31 » Насвай
19:44
Насвай
Насвай (насибай, нас) - нікотиновмісний продукт, наркотик. Насвай - це маленькі зелені кульки, зерна з неприємним запахом і смаком. 
Насвай виготовляють удома. Основними компонентами насваю є махорка або тютюн, раніше - рослина "нас”. До складу також може входити: гашене вапно (замість вапна може використовуватися курячий послід або верблюжий кізяк), компоненти з різних рослин, олія. Щоб поліпшити смак в насвай іноді додають приправи. Насвай легко виготовити і він має низьку собівартість. 
Більшість компонентів суміші мають виконувати формоутворюючу функцію при гранулюванні пилоподібних відходів тютюнового виробництва. Вапно змінює кислотність середовища і сприяє всмоктуванню нікотину в кров через слизову оболонку ротової порожнини. 
Насвай за зовнішнім виглядом описують по-різному. В одних випадках насвай це зелені кульки, в інших сірувато-коричневий порошок. Свіжий насвай виглядає як великі, просочені, зелені зерна, а несвіжий більше схожий на порошок і має майже чорний колір. 
Деякі виробники лінуються гранулювати "нас" (насвай) і продають його в порошку. 
Раніше насвай виготовляли у вигляді дрібного горошку, а потім перейшли на палички, які утворюються після пропускання маси через м'ясорубку. За всіма ознаками вже перйшли до більш масштабного виробництва. Насвай стає популярним і доступним наркотиком. 
Фабрично насвай не виготовляють. Його виробництво організують удома (де ще ви зможете знайти таке розмаїття верблюжого кізяка або курячого посліду). 
Офіційно «насвай» це тютюновий пил, змішаний з клеєм, вапном, водою або рослинною олією і скатаний у кульки. У Середній Азії, де насвай користується величезною популярністю, рецепти його приготування різні, і часто тютюновий пил у суміші взагалі відсутній. Його замінюють на більш активні компоненти. 
Насвай, безперечно, є офіційно дозволеним психоактивом, - говорить Алєксєй Надєждін, керівник клінічного відділення дитячої та підліткової наркології НДІ наркології МОЗ Росії. 

Насвай, вжиток 
Насвай закладають до рота, прагнучи не допустити щоб потрапило на губи, які в такому випадку вкриваються пухирями. Проковтнута слина або крихти зілля можуть викликати нудоту, блювоту і понос, що також дуже неприємно. А отримане задоволення - легко запаморочується, поколює в руках і ногах, мутніє в очах - триває не більше 5 хвилин. В основному причиною закладання насвая підлітки називають те, що після нього не хочеться курити. 
Але насвай насправді не є замінником, а є тим самим тютюном, що завдає шкоди організму. І не треба обманювати себе, що зменшений вміст нікотину якоюсь мірою вирішує проблему. «Насвайщики» компенсують втрату збільшеною кількістю і зміною якості суміші. Різниця полягає лише в тому, що тютюновий дим першого удару завдає легеням, а насвай - слизовій рота і шлунково-кишковому тракту. Розвивається та ж нікотинова залежність. До речі, за даними Узбекистанського онкологічного центру, понад 80 відсотків хворих з діагнозом «рак ротової порожнини і горла» вживали насвай. 
На ринках насвай продають поруч з тютюновими виробами та насінням. За 10 тенге (неймовірно мізерна сума) можна купити пакуночок, якого стане приблизно на 30 прийомів. Основними споживачами насваю є підлітки 13-15 років. В цілому, все це має досить сумний вигляд. Так що краще вже їсти що-небудь інше. Тепер стає зрозуміло, що таке насвай. 

Насвай, вплив: 
 
 Легке запаморочення 
 Поколює в руках і ногах 
 Мутніє в очах 

Насвай, вторинна дія: 

Споживаючи насвай можна прийти до залежності та подальшим фізичним відхиленням у роботі організму і своєрідним відчуттям, такими як: 
Вегетативні порушення 
Пітливість 
Ортостатичний колапс (стан, коли швидко змінюючи положення тіла, людина відчуває запаморочення, темніє в очах) 
Знепритомніти 
Збільшено ризик розвитку рідкісних онкологічних захворювань 
Хворіють зуби 
Захворювання слизової оболонки ротової порожнини 
Захворювання слизової оболонки стравоходу

 Насвай відомий різних видів: Ташкентський, Ферганський, Андижанський та інші. За останні п'ять років насвай став дуже популярним в країнах Середньої Азії, особливо серед семи-восьмикласників. Шкільні коридори дедалі більше фарбуються в зелений, «насвайний», колір і набувають запах курника. Регулярне прибирання та хлорка не встигають впоратися з новою молодіжної модою. Слід сказати, що вживати насвай є досить клопіткою справою. Дехто думає, що насвай це нешкідлива речовина. 
 Насвай, негайна дія 
 
Сильно (у місці закладання) пече слизову оболонку ротової порожнини, важчає голова, а пізніше і всі частини тіла, апатія, раптом йде слина, запаморочується, розслаблюються м'язи. 
 Дехто припускає, що вплив насваю може проявитися меншою мірою у тих, хто має досвід курити тютюн, але це не так. Насвай не замінить куріння цигарок. 
 Ті, хто довго вживають насвай, перестають помічати такі прояви, як - пече в роті, неприємний запах і смак цього дивного зілля. Але, ймовірно, саме тоді запах стає очевидним для всіх довколишніх. 
 Споживачі також попереджають новачків про те, що не можна поєднувати насвай з алкоголем через непередбачувані ефекти. Вживаючи насвай, дуже легко отримати дозу від якої може раптом стати зле, і навіть можна знепритомніти, бо дуже важко розрахувати свою дозу. 
 Насвай наслідки тривалого вжитку 
1. 1. За даними узбецьких онкологів, 80% випадків раку язика, губ і інших органів порожнини рота, а також горла були пов'язані з тим, що люди вживають насвай. Насвай - це стовідсоткова ймовірність захворіти на рак. 
2. 2. Оскільки насвай містить екскременти тварин, то, вживаючи його, надзвичайно легко заразитися різноманітними кишковими інфекціями і паразитними захворюваннями, і вірусним гепатитом також. 
3. 3. Садівники знають що буде з рослиною якщо її полити нерозведеним розчином курячого посліду: вона "згорить". Лікарі підтверджують, що те ж саме відбувається в організмі людини, що вживає насвай де страждають у першу чергу слизова рота і шлунково-кишковий тракт. Тривалий вжиток насваю може призвести до виразки шлунка. 
4. 4. Оскільки основною активною речовиною насваю є тютюн, розвивається та ж нікотинова залежність. Ця форма тютюну більш шкідлива ніж курити цигарки, бо людина отримує велику дозу нікотину, особливо у зв'язку зі впливом вапна на слизову оболонку порожнини pота. Насвай викликає сильну наркотичну залежність. 
5. 5. Наркологи вважають, що в деякі порції насваю можуть додаватися інші наркотичні речовини, крім тютюну. Таким чином, розвивається не лише нікотинова залежність, але також і залежність від інших хімічних речовин. 
6. 6. Насвай можна зарахувати до числа психотропних речовин. Його вжиток підлітками відбивається на їхньому психічному розвитку - знижується сприйняття і погіршується пам'ять, діти стають неврівноваженими. Споживачі повідомляють про проблеми з пам'яттю, постійний стані розгубленості. Наслідками вжитку стають зміни в особистості підлітка, порушується його психіка. 
7. 7. У дітей вживати насвай дуже швидко переходить у звичку, стає нормою. Незабаром підліткові хочеться вже більш сильних відчуттів. А якщо підліток купує для себе насвай так само легко, як жувальну гумку, то є ймовірність, що в найближчому майбутньому він спробує сильні наркотики. 
8. 8. Споживачі повідомляють що руйнуються зуби. 

Насвай, географія 
Вважають, що насвай є частиною традиційної культури середньоазійських країн. Однак, за повідомленнями фахівців з Казахстану та Киргизстану, за останні роки він став більш популярним у країнах Середньої Азії, особливо серед учнів сьомих-восьмих класів. У Казахстані за 10 тенге можна купити пакетик, якого вистачає на близько 30 прийомів. На ринках середньоазійських країн насвай продається поруч з тютюновими виробами та насінням. У Киргизстані ціна пакетика становить 2 сом (1 долар = 41 сом), тобто теж близько 5 центів . Коли насвай доправляють, наприклад, до Росії, то, за даними, той же пакетик коштує вже 10 або 100 рублів. У цьому збільшенні ціни, власне, і полягає основний інтерес організації мережі доставки. 
За даними асоціації тютюнових дистриб'юторів "Грандтабак", у першому півріччі 2004 року російський обсяг імпорту «жувального тютюну" насвай "» склав майже 67 тон (загальною вартістю 16,5 тис. дол...). Інвойсна ціна "насваю" коливалася від 15 центів / кг до 1,1 дол. / кг. Найдешевший "насвай" йшов від традиційного експортера - Казахстану. Але того ж року почалися поставки "насваю" також з Киргизії і Таджикистану. Особливо насторожує експорт "насваю" (ціна 1,1 дол. / кг) з Таджикистану, який визнано найбільшим центром поширення афганських наркотиків. 
За інформацією "Финансовых Известий", "насвай" офіційно ввозиться в Росію єдиним імпортером - індивідуальним приватним підприємством (ІПП), утвореним підприємцем з Казахстану. Про обсяги неофіційного ввезення, зрозуміло, нікому невідомо. Розповсюджується насвай на ринках. Кореспондент "Финансовых Известий" придбав "насвай" на одному з них за ціною 10 руб. за пакетик з 25 грамів суміші, що означає, що роздрібна ціна в сто разів більше тієї, яка заявлена на митниці. 
За повідомленнями преси, насвай вже є серйозною проблемою для наркологів багатьох російських регіонів. Ярославські лікарі-наркологи і наркополіцаї б'ють на сполох: школярі пристрастилися до нового дурману насвай. 
Серед школярів Башкирії поширена думка, що насвай допомагає боротися з тютюнопалінням і очищає зуби краще будь-якої зубної пасти. 
На ринках приволзький міст насвай вже продається поруч з тютюновими виробами та насінням. За 100 рублів можна купити пакетик, якого вистачить на 20 прийомів і основними споживачами "насваю" є підлітки 12-15 років. 
У Москві насвай, разом зі спеціями, продається практично на всіх ринках. Продається він на ринках як засіб, що позбавить нікотинової залежності. 

Якщо раніше насвай був невідомий і пару років тому в російськомовному Інтернеті можна було знайти не більше п'яти згадувань насваю, то тепер сторінок, повністю присвячених йому, десятки. Насвай фігурує у безлічі оповідань, що стосуються середньоазійських країн. З'явилися форуми, на яких відвідувачі, що вочевидь погано вчилися в школі, розповідають про свій досвід, обговорюють насвай. Через Інтернет діляться рецептами його виготовлення і враженнями, хто який вживав насвай. 

Насвай, міфи розповсюджені споживачами 

1. 1. Будь-який наркотик, чи то курячий послід або верблюжий кізяк (з якого складається насвай), завжди вживають задля «неповторного життєвого досвіду». Саме цю ідею досвідчені споживачі доносять новачкам, зазвичай недоговорюючи про свій досвід блювоти або поносу. 
2. 2. Рекламою «чудових властивостей наркотиків», на жаль, нерідко займаються ЗМІ, так, наприклад, Інститут репортажів про мир і війну повідомляє про боївку: «Мусульмани, вони не курять і не вживають спиртні напої, але у кожного з них з собою легкий наркотик "насвай" (конопля плюс курячий послід), і сильний наркотик "чарс" (різновид гашишу). За словами співробітниці наркологічного диспансеру м. Алмати Татьяни Машкєвіч: "Насвай має властивості зосереджувати на одній визначеній меті, тоді як чарс знищує відчуття страху"». Як і будь-яким іншим наркотикам, насваю приписують будь-які бажані для споживача властивості, часто протилежні (тим, хто має сумніви нагадаємо, що споживачі найбільш популярних наркотиків, таких як алкоголь і тютюн, впевнені, що ці речовини можуть мати як стимулюючу, так і релаксуючу дію, причому те, який саме ефект виявиться, залежить не від дози, а від настрою споживача і обставин вживання). 
3. 3. Загалом, причиною закладання насваю підлітки називають те, що після нього не хочеться курити. Дехто репрезентує насвай як засіб припинити палити, інші - як замінник тютюну, коли не хочеться видавати себе запахом або димом. Нерідко насвай згадують як тютюн для спортсменів, які не хочуть бруднити легені смолою. Однак насвай є не замінником, а є тим самим тютюном, що завдає шкоди організму. Якщо мета полягає саме в тому, щоб знайти засіб лишити палити чи замінник тютюну, і при цьому приймати його саме через рот, то для цього існують легальні та ліцензовані препарати з відомим ефектом - жувальна гумка, що містить нікотин, яка продається в аптеках без рецепта лікаря, але насвай цьому не помічник. 
4. 4. «Прихід швидкий, можна розслабитися в перерві між парами або на перерві в школі», - очевидно, саме це втовкмачують підліткам, яким насвай пропонують прямо в школі. 
5. 5. Посилаючися на Ташкентських стоматологів, споживачі стверджують, що насвай дозволяє вберегти зуби від карієсу. З іншого боку, чесні споживачі пишуть про те, що з зубами можна попрощатися. 
6. 6. Наркологи повідомляють, що деяким з їхніх пацієнтів родичі приносили "насвай", говорили, що він допомагає боротися з наркотичною залежністю. 

Насвай? Ось відповіді. 

1. 1. Кажуть, що насвай дає кайф, але що ми отримуємо натомість: гидотлива поведінка насвайників - відігнута губа, постійно плюються, притрушена пика; крім цього - всякі хвороби, шибу гепатиту і раку губи і шлунка. І все це задля 10 хвилин легкої ейфорії? 
2. 2. Насвай - чудовий приклад того, що споживач наркотику відчуває саме той кайф, на який очікує. Якщо насвай не містить інших психоактивних речовин, крім тютюну, то чому він має викликати більше відчуттів, ніж звичайна цигарка? 
3. 3. Споживачі насваю - типові іграшки в руках наркобізнесу. Заповзятливі люди в Середній Азії змішують відходи тютюнового виробництва з відходами рослинництва і тваринництва і, користуючися тим, що жодна з цих речовин не є формально забороненою, створюють серед молоді моду на новий наркотик насвай, який можна продавати за тим більші гроші, чим далі від Середньої Азії його відвезли. 
4. 4. Насвай містить екскременти птахів і тварин. Хіба вони варті того, щоб класти їх до рота людині? Чи не краще їсти що-небудь інше? 

Оскільки статусу наркотичної речовини у насваю нема, боротьба з ним поки що зводиться лише до спроби пояснити, що ж це взагалі таке. Пояснити, в тому числі батькам і викладачам, на увагу яких тільки й лишається сподіватися. 
На відміну від тих наркотиків, які є в списках речовин, поширення та споживання яких намагаються припинити органи боротьби з наркоманією і наркобізнесом, люди, що заробляють на транспортуванні та розповсюдженні насваю, поки що не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності ні там, де його виготовляють (тобто в країнах Середньої Азії), ні там, куди його доставляють для розповсюдження серед підлітків за значно більші гроші. 
Ті, хто зіткнувся з проблемою насваю і намагається знайти шляхи її розв"язати, змушений констатувати відсутність юридичних підстав для серйозних дій. Бар'єри на шляху до вирішення полягають у тому, що наркологи і правоохоронні органи стверджують, що це не наркотик, в список заборонених до продажу товарів не входить, отже, має право на життя і вилуеченню не підлягає. Для перевірки якості ніхто не звертався, скарг на продукт не надходило. Створюється враження, що "насвай" не має офіційного портрету і для влади як би не існує. Хворих нема, претензій немає, склад в лабораторіях не вивчено, клінічні дослідження не проводилися, директив зверху не надходило, питання сам собою і відпадає. 
 В умовах відсутності відповідної законодавчої бази йде планомірне опрацювання ринку споживання, так би мовити, тихий маркетинг. 
 Коли на батьківських зборах "однієї з шкіл в одному приволзькому місті" з'ясувалося, що школярі замість того, щоб гризти граніт науки, жують цей самий завезений "особами середньоазійської національності" кізяковмісний "насвай", - вийшов сущий переполох. Зробивши рейд по ринках міста, співробітники відділу виховної роботи та соціального захисту дитинства, управління освіти мерії виявили, що "насвай" вільно продається на всіх центральних ринках, а також на дрібних і зовсім малесеньких базарах і базарчиках міста. Як зробити так, щоб підлітки зрозуміли, що насвай не панацея від куріння, а обман себе і батьків, і що це перший крок до вживання вже більш сильних наркотиків. Наше завдання полягає в тому, щоб донести до батьків і дітей, що "насвай" не є жодним профілактичним засобом від паління, а є першою сходинкою до більш сильної залежності.
До речі, у 2001 році 8-а стаття директиви ЄС № 2001/37 заборонила виробництво та продаж будь-якого тютюну, використовуваного орально, крім класичного жувального. У Росії ж "насваю" визначено ГОСТУ 102632000.
Нещодавно співробітникам Управління Федеральної служби РФ Республіки Башкортостан з контролю за обігом наркотиків поставили завдання визначити законодавче поняття насвая. У медичні установи були направлені запити на предмет аналізу даної речовини. Якщо насвай буде визнано дурманячою речовиною, то його поширення буде заборононено.

Відповідно до указу президента Ніязова, від 13.08.04, забороняється вживати насвай в міністерствах і відомствах, на підприємствах і в організаціях, військових частинах, на прикордонних заставах, в усіх навчальних і дитячих установах, театрах, у всіх видах громадського та індивідуального транспорту, парках і т. п. Крім того, рішенням Ніязова накладено заборону продавати насвай скрізь, крім спеціально відведених місць. В Ашхабаді це ринки, де продається худоба, які переважно знаходяться за межею міста, в інших населених пунктах країни місця продажу цього тютюнового виробу визначатимуть місцеві органи влади.
Громадяни Туркменістану, що вживають "нас" в громадських місцях, штрафуються в розмірі двох мінімальних окладів (близько 85 дол), а продавці в розмірі чотирьох мінімальних окладів (близько 170 дол).
Очевидно головне, що епідемічне поширення вжитку насвая стало наслідком законодавчої діри, яка дозволяє підприємливим людям робити гроші з гівна, чим приносити в жертву здоров'я і майбутнє дітей.
Для того, щоб розв"язати цю проблему, і з'явилися законні підстави, необхідні зміни національного законодавства у тих країнах, які вже відчувають на собі вплив нового наркотику.

Насвай викликає безпліддя

При вживанні насваю припиняється вироблення сперми, порушується дітородна функція, і шансів на її відновлення практично нема - Інститут медичних проблем АН.
Інститут медичних проблем Національної академії наук ( Киргизстан) провів дослідження впливу вжитку насваю на репродуктивну функцію чоловіків.
«Медики теоретично знали про те, що насвай завдає великої шкоди організму, - розповідає директор інституту кандидат медичних наук Ракманбек Тойчуев. - Ми вперше провели системне токсикологічне обстеження 50 чоловіків репродуктивного віку - мешканців Оша і Кара-Сууйского району, які звернулися до лікарів з приводу безпліддя».
Шкода, яку завдає насвай, не залежить від тривалості його вживання. Насвай може вразити й одразу, це залежить від індивідуальних особливостей організму. Найбільша небезпека в тому, що при вживанні насваю припиняється вироблення сперми, порушується дітородна функція, і шансів на її відновлення практично нема.
Насвай повністю імпортується з Середньої Азії. Регулювати просування цього товару сьогодні не є можливим. У нас в країні існує закон про боротьбу з курінням, але насвай - то не курять.
За даними регіональної преси, «насвай» вже є серйозною проблемою серед наркологів багатьох російських регіонів. Серед школярів Башкирії, приміром, поширена думка, що «насвай» допомагає боротися з тютюнопалінням і очищає зуби краще будь-якої зубної пасти. Боротися з п'янким зіллям педагоги не можуть - продукт дозволений до вжитку без будь-яких обмежень.

Ринок збуту в Москві розширюється коштом приїжджих зі Сходу, в тому числі величезної армії будівельних робітників. Насвай поки більш популярний серед вихідців із середньоазійських країн, але завдяки їм насвай поширюється в молодіжному середовищі.
Переглядів: 2289 | Додав: Portugal | Теги: насвай | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: