Головна » 2010 » Березень » 27 » Фізико-хімічний механізм паління
18:11
Фізико-хімічний механізм паління

  Фізико-хімічний механізм паління полягає в тому, що  через підпалений і повільно тліючий тютюн усмоктується  повітря. Кисень, що утримується у вдихуваному повітрі,  проходячи через шар тліючого тютюну, підсилює його  горіння, і продукти сублімації разом з частиною повітря,


 що залишилася, надходять у легені. Для викурювання  сигарети звичайно потрібно 12-18 затягувань. Тютюновий  дим представляє своєрідну фізико-хімічну систему, що складається з повітря і зважених у ньому продуктів горіння тютюну. Вони являють собою тверді частки і крапельки рідини, розміри яких складають частки мікрометра. Число таких часток у димі однієї сигарети виміряється десятками і сотнями тисяч мільярдів! Усі ці частки направляються в легені. 

Як відомо, легені складаються з безлічі дрібних альвеол, сумарна поверхня стінок яких досягає в момент вдиху більш 100 м 2 . Неважко представити, яке величезне число часток диму осідає в легенях. 

Але частки диму тільки одного складового тютюну. При палінні відбувається так називана суха перегонка: повітря при затягуванні тютюном нагрівається до високої температури і витягає з нього різні речовини, що разом з димом надходять у легені. 

Найбільше значення мають: 

· аміак; 

· оксид вуглецю (II); 

· канцерогенні вуглеводні, що сприяють виникненню злоякісних пухлин. 

Доведено наявність у тютюновому димі і радіоактивному елементі полонію, що знаходиться в димі у виді ізотопу з атомним числом 210 і періодом напіврозпаду в 138 днів. Випускаючи альфа-проміння, полоній легко проникає через шкіру, швидко перетворюється в аерозольний стан, отруює повітря. 50% полонію, що утримується в тютюновому виробі, при палінні переходить у дим. 

Зміст шкідливих речовин у тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки — в'ялення, сушіння, ферментації й ін., а в готових виробах від сортності. 

За даними фармакологів, при викурюванні однієї пачки сигарет середньої міцності з загальною масою тютюну 20 м утвориться: 

· 0.0012 м синильної кислоти; 

· приблизно стільки ж сірководню; 

· 0.22 г піридинових основ; 

· 0.18 г нікотину; 

· 0.64 г (0.843 л) аміаку; 

· 0.92 г (0.738 л) оксиду вуглецю (II); 

· не менш 1 м концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, називаних тютюновим дьогтем. В останньому утримується біля сотні хімічних речовин, у тому числі: 

· бензпиреней; 

· бензатрацен; 

· радіоактивний ізотоп калію; 

· миш'як і ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів — канцерогенів. 

Деякі курці думають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від часток, що утримуються в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Пропоновані поглиначі не досягають бажаної мети. Найбільше часто уживані фільтри затримують не більш 20% речовин, що утримуються в димі. Таким чином, що придушує маса речовин при сухій перегонці тютюну надходить у легені. Усмоктуючи через слизуваті оболонки в кров і розносячи по всьому організмі, ці речовини роблять у своїй сукупності та своєрідна дія, заради якого курець через деякий час знову починає курити. 
Курящий з жадібністю затягується ароматним димом, не задумуючись, звичайно, про те, що викликає в організмі кожне подібне затягування. Першими в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Проходячи через шар тютюнового набивання, дим від тліючого тютюну хоча і встигає остудитися, але не настільки, щоб зрівнятися з температурою порожнини рота. Звичайно температура тютюнового диму близько 55-60?C.
Переглядів: 669 | Додав: Portugal | Теги: куріння, курение механизм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: