18:11 Фізико-хімічний механізм паління | |
що залишилася, надходять у легені. Для викурювання сигарети звичайно потрібно 12-18 затягувань. Тютюновий дим представляє своєрідну фізико-хімічну систему, що складається з повітря і зважених у ньому продуктів горіння тютюну. Вони являють собою тверді частки і крапельки рідини, розміри яких складають частки мікрометра. Число таких часток у димі однієї сигарети виміряється десятками і сотнями тисяч мільярдів! Усі ці частки направляються в легені. Як відомо, легені складаються з безлічі дрібних альвеол, сумарна поверхня стінок яких досягає в момент вдиху більш 100 м 2 . Неважко представити, яке величезне число часток диму осідає в легенях. Але частки диму тільки одного складового тютюну. При палінні відбувається так називана суха перегонка: повітря при затягуванні тютюном нагрівається до високої температури і витягає з нього різні речовини, що разом з димом надходять у легені. Найбільше значення мають: · аміак; · оксид вуглецю (II); · канцерогенні вуглеводні, що сприяють виникненню злоякісних пухлин. Доведено наявність у тютюновому димі і радіоактивному елементі полонію, що знаходиться в димі у виді ізотопу з атомним числом 210 і періодом напіврозпаду в 138 днів. Випускаючи альфа-проміння, полоній легко проникає через шкіру, швидко перетворюється в аерозольний стан, отруює повітря. 50% полонію, що утримується в тютюновому виробі, при палінні переходить у дим. Зміст шкідливих речовин у тютюновому димі залежить від природи тютюну, способів його попередньої обробки — в'ялення, сушіння, ферментації й ін., а в готових виробах від сортності. За даними фармакологів, при викурюванні однієї пачки сигарет середньої міцності з загальною масою тютюну 20 м утвориться: · 0.0012 м синильної кислоти; · приблизно стільки ж сірководню; · 0.22 г піридинових основ; · 0.18 г нікотину; · 0.64 г (0.843 л) аміаку; · 0.92 г (0.738 л) оксиду вуглецю (II); · не менш 1 м концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, називаних тютюновим дьогтем. В останньому утримується біля сотні хімічних речовин, у тому числі: · бензпиреней; · бензатрацен; · радіоактивний ізотоп калію; · миш'як і ряд ароматичних полі циклічних вуглеводнів — канцерогенів. Деякі курці думають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від часток, що утримуються в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Пропоновані поглиначі не досягають бажаної мети. Найбільше часто уживані фільтри затримують не більш 20% речовин, що утримуються в димі. Таким чином, що придушує маса речовин при сухій перегонці тютюну надходить у легені. Усмоктуючи через слизуваті оболонки в кров і розносячи по всьому організмі, ці речовини роблять у своїй сукупності та своєрідна дія, заради якого курець через деякий час знову починає курити. Курящий з жадібністю затягується ароматним димом, не задумуючись, звичайно, про те, що викликає в організмі кожне подібне затягування. Першими в контакт із тютюновим димом вступають рот і носоглотка. Проходячи через шар тютюнового набивання, дим від тліючого тютюну хоча і встигає остудитися, але не настільки, щоб зрівнятися з температурою порожнини рота. Звичайно температура тютюнового диму близько 55-60?C. | |
|
Всього коментарів: 0 | |