Головна » 2010 » Квітень » 8 » Склонність до алкоголю, визначається оточуючими
11:47
Склонність до алкоголю, визначається оточуючими

Люди, котрі часто спілкуються з алкоголіками, піддають себе ризику і самим почати зловживати міцними напоями, і навпаки - тверезий коло спілкування призводить до стримування від алкоголю навіть тих осіб, яким помірне споживання спиртного аж ніяк не протипоказане. Такі висновки дослідників, які вивчали цю проблему.

 «Люди, які постійно і багато п'ють, організуються в групи, що складаються з тих, хто їм подібний, набагато частіше, ніж можна було очікувати. Більше того: серед таких індивідуумів спостерігається своєрідна схильність до формування груп. Індивідуальні нахили до зловживання спиртним в таких групах посилюються і примножуються », - коментує результати свого і колег дослідження Нільс Розенквіст (Niels Rosenquist) з центральної клініки штату Массачусетс (Massachusetts General Hospital).

Учені вивчали дані про більш ніж 12 000 чоловік, які брали участь у великомасштабному довгостроковому дослідженні Framingham Heart Study з 1971 по 2003 рік. Протягом більш ніж 30 років випробовуваних кілька разів докладно опитували, включаючи в анкети і питання про споживання алкогольних напоїв і соціальному оточенні.

Було встановлено, що ті учасники експерименту, у кого друзі або близькі родичі зловживали спиртним, були на 50% більше схильні до ризику теж почати пити в порівнянні з тими, хто не спілкувався регулярно з п'яницями.

Навіть ті, у кого алкоголіками були тільки друзі друзів (а серед самих друзів і близьких родичів таких не спостерігалося), були схильні вдаритися в пияцтво на 36% частіше. Наявність же постійного оточення з сильно питущих людей (будинок, робота, друзі поза роботою) підвищував ризик розвитку зловживання спиртним на 70%, зате повністю непитущі оточення знижувало споживання міцних напоїв навіть малопьющімі людьми на 50%.

Нільс Розенквіст з подивом розповідає, що «соціальна заразність» схильності до алкогольних ексцесів помітно вище у жінок, ніж у чоловіків, хоча і не знає пояснення цього факту.

«Наприклад, ви жінка, і у вас є два справжніх друга - чоловік і жінка. Якщо чоловік при цьому почне міцно випивати, це зробить на вас не такий великий вплив. Але якщо зловживати алкоголем почне ваша подруга, ви легко зможете перейняти у неї погану звичку », - розповідає Розенквіст.

Переглядів: 731 | Додав: Portugal | Теги: Алкоголізм в житті людей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: