Головна » 2010 » Квітень » 23 » Алкоголь старить
10:42
Алкоголь старить
Вживання алкоголю прискорює процес старіння організму і збільшує ризик виникнення раку. До такого висновку прийшов колектив вчених на чолі з Андреа Баккареллі з Університету Мілана (Італія).

Фахівці виявили, що від спиртного пошкоджуються частини клітин, пов'язані з передчасним старінням і онкологічними захворюваннями. Зокрема, алкоголь викликає стрес і запалення в теломер - кінцевих ділянках хромосом.

Нагадаємо, що теломери можна вважати біологічним годинником людини. Вони зменшуються в кожному циклі поділу клітини, коли їхня довжина доходить до критичного значення, клітини втрачають здатність ділитися і вмирають.

Італійські вчені досліджували більше 250 добровольців, частина з яких випивала щодня більше чотирьох порцій спиртного. Всі піддослідні були приблизно однакового віку. Інші фактори ризику також були схожі: дієта, фізична активність, стреси, пов'язані з роботою, умови навколишнього середовища.

Результати дослідження показали, що алкоголь прискорює зменшення теломер. А оскільки укорочення теломер підвищує ризик розвитку раку, вчені кажуть, що любителі випити піддаються більшої небезпеки захворіти онконедугом. Найпомітнішим чином теломери зменшувалися у тих випробовуваних, які пили найбільше. У деяких з них довжина теломер була вполовину коротше, ніж у тих, хто зовсім уникав спиртного.
Переглядів: 606 | Додав: Portugal | Теги: алкоголь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: