Головна » 2010 » Травень » 6 » Даже рюмка водки ускоряет старость
23:35
Даже рюмка водки ускоряет старость
Схоже, лікарям доведеться переглянути свої рекомендації щодо безпечних доз алкоголю. Нові дані говорять про те, що їх просто не буває.

Багато років нам говорили, що вживання 4-5 доз алкоголю на тиждень (нагадаємо, одна доза, або "дрінк", дорівнює приблизно 15 мл чистого спирту, тобто чарці горілки, келиху вина, банці пива) безпечно. Доповідь професора Андреа Баккареллі з Університету Мілана (Італія) викликав сенсацію на щорічній конференції Американської асоціації з вивчення раку. Його група довела, що алкоголь навіть в цих кількостях прискорює старіння і підвищує ризик розвитку раку.

Виявилося, що спиртне і в малих дозах пошкоджує теломери - кінцеві ділянки хромосом, існування яких ще в 1971 році передбачив радянський біолог Олексій Оловніков, а потім підтвердили експериментально інші вчені. Теломери вважають нашими біологічним годинником: з кожним циклом поділу клітини вони коротшають, а коли їх ресурс вичерпано, клітина втрачає здатність ділитися і вмирає. Виявилося, що алкоголь викликає стрес та запалення теломер і прискорює їх укорочення.

Італійські вчені спостерігали 250 помірно випивали добровольців, частина з яких пила по чотири порції спиртного щодня. Всі вони були приблизно одного віку, схожими були й інші чинники: дієта, фізична активність, стреси, умови життя. Результати показали, що теломери значно коротшою у всіх, хто вживав спиртне. А у деяких з тих, хто пив більше, теломери скорочувалися вдвічі швидше, ніж у непитущих, пишуть Известия.

Насторожує і недавнє дослідження онкологів з медичного центру Оксфордського університету (Велика Британія). Воно показало, що вживання навіть одного келиха вина (125 мл) в день достовірно підвищує ризик виникнення раку у жінок старше 70 років на 6%. Учені проаналізували дані мільйона британок і виявили, що 7000 випадків раку прямо пов'язані з щоденним споживанням алкоголю, причому 5000 з них - рак грудей, решта - рак прямої кишки, печінки, порожнини рота і глотки.
Переглядів: 623 | Додав: Portugal | Теги: скорочує життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: