Головна » Статті » Корисні матеріали » Варто знати |
22.11.2012 Оксана Скиталінська, спеціально для УП.Життя, лікар-дієтолог Фото з Flickr Мабуть, з жодним фруктом не пов’язано так багато міфічних та справжніх імен, як із яблуком: Адам та Єва, спокушені та вигнані з раю, Еріда, древньогрецька богиня розбрату, Ньютон, автор закону про земне тяжіння, Стів Джобс, засновник корпорації Apple. В часи, коли не існувало біохімії та дієтології, з покоління в покоління передавались казки про чудодійну силу молодильних яблук. Цей звичний та буденний для нас фрукт, при щоденному вживанні може зробити для нашого здоров’я більше, ніж аптечна пігулка. Пектини, потрапляючи у кишечник, перетворюються на гель, зв’язують важкі метали, радіонукліди, токсини, холестерин, канцерогени та виводять їх із організму.
Крім того, пектини є тим субстратом, на якому ростуть корисні кишкові бактерії, які виробляють вітаміни та зміцнюють імунітет. Достатня кількість пектинів в раціоні зменшує токсичне навантаження на печінку, яка є головною "лабораторією" з переробки всіх речовин, які потрапляють в організм. При термічній обробці яблук (печення, тушкування), пектинів стає більше. Протидіють цьому антиоксиданти, яких багато у шкірці яблук. "Яблучним" антиоксидантом єкверцетин. Окрім вираженої протиракової дії, кверцетин зменшує запалення у суглобах, судинах, шкірі та гальмує загальне старіння організму. Другим антиоксидантом є хлорогенова кислота (міститься також у каві та артишоку), протизапальна та протипухлинна дія якої, особливо виявляється у попередженні та лікуванні захворювань печінки, таких, як гепатити, цироз та рак. Це означає, що одне середнє яблуко в день позитивно впливає на всі види обміну речовин; акалій виводить зайву рідину з організму, чим зменшує навантаження на серце, сприяє зниженню тиску крові. Наявність міді та заліза сприяє нормальному кровотворенню та імунному захисту.
Пояснити це можна тим, що фруктоза не так швидко, як глюкоза, всмоктується у кров, крім того, і глюкоза, і фруктоза "зв’язані" з пектинами, що ще більше сповільнює їхнє засвоєння. Саме тому, обираючи яблучний сік, надавайте перевагу тому, на якому написано "з м’якоттю".
Калорійність продукту: 350 ккал 100 гр. Дія на організм. Сорбет багатий антиоксидантами та пектинами. Вживати в першій половині дня, коли обмін речовин високий і калорії не "відкладуться" у вигляді жиру. Смакує до кави. Додає енергії та любові до всього світу. Калорійність продукту: 280 ккал 100 гр. Дія на організм. Соус багатий антиоксидантами, пектинами, омега-3 жирними кислотами, фітонцидами, загострює увагу, сприяє кращому засвоєнню м’яса. Смакує у компанії друзів. Острів скарбів поруч, щастя – в деталях: в чашечці кави та усмішці коханої людини, в ранкових променях сонця та наповненому соком твердому свіжому яблуці. "Налаштуйте себе на те, щоб бути щасливим. Навчіться знаходити радість у простих речах". Роберт Льюїс Стівенсон. Фото з Flickr (by Сindy, joyce, msr)
Автор - Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, 100rokiv.com | |||||||||
Переглядів: 756 | | |
Всього коментарів: 0 | |